اعتیاد جنسی
اعتیاد جنسی به عنوان یک رفتار وسواسی در نظر گرفته می شود
فرد معتاد به رابطه جنسی، لذت چندانی از رابطه نمیبرد و معمولا پس از رابطه، دچار احساس گناه و شرمساری میگردد.
اعتیاد جنسی به نبود توانایی در مهار یا به تعویق انداختن تمایلات و فعالیتهای جنسی گفته میشود. در واقع رابطه جنسی و اندیشیدن به آن، افکار معتاد را تحت سیطره خود قرار میدهد و نیاز به انگیختگی جنسی جای نیاز به صمیمیت را میگیرد. اعتیاد به روابط جنسی یک بیماری پیشرونده بوده و میتوان همانند بسیاری بیماریهای دیگر، آن را متوقف نمود. در این بیماری، یک الگوی وسوسه و اجبار به برقراری رابطه جنسی وجود دارد که در آن روابط جنسی منجر به تخریبهای زیادی در زمینههای کاری، خانوادگی و عزت نفس، میگردند.
تحقیقات در این حوزه نشان دادهاند که در اکثر موارد رفتار جنسی با رفتارهای حاصله از دیگر انواع اعتیاد، مرتبط است، مانند اعتیاد به خوردن، اعتیاد به کار، اعتیاد به مصرف مواد مخدر و ….. تعدادی از نظریه پردازان بر این باورند که اعتیاد جنسی در واقع یک اختلال جنسی است که میتوان آن را بیش فعالی جنسی هم نامید.
خصوصیات اعتیاد جنسی:
- اشتغال و وسواس فکری: یعنی شخص به صورت مداوم در رابطه با موقعیتها و حوادث جنسی دارای اشتغال ذهنی است و تمرکز مداوم فرد با مسائل جنسی باعث سطح بالای تحریکپذیری جنسی در او میگردد.
- تکراری شدن رفتار: به عبارتی شخص به رفتار جنسی خود برای ارضا ادامه نمیدهد بلکه هدف تحریک شدن هرچه بیشتر است و بدین شکل این اعتیاد به تداخل با برنامههای روزانه میانجامد و عملکرد اجتماعی و فردی را مختل میکند.
- از دست دادن کنترل: فرد کماکان به رفتارهای تکراری خود شامل تحریکپذیری بالا بدون احساس رضایت و … ادامه میدهد و نمیتواند رفتار را متوقف کند با اینکه هر روز وقت بیشتری را برای متوقف کردنش اختصاص میدهد.
- خستگی : شخص که دچار احساس شرمساری از رفتار شدید و غیرقابل کنترل خود است، کاملاً خسته و سرخورده میشود.
اعتیاد جنسی میتواند با رفتارهای گوناگون خود را نشان دهد:
- داشتن شریکهای جنسی متعدد و احساس اجبار برای برقراری سکس با آنها
- تماشای وسواسی و بیمارگون فیلمهای پورنوگرافی
- اعتیاد پیدا کردن به خودارضایی
- درگیر شدن در انحرافات جنسی که تحت عنوان اختلالات پارافیلیک شناخته میشوند.
فرد معتاد به سکس از طریق رابطه جنسی، آلام عاطفی و عقدههای روانی خود را تسکین میدهد.
اعتیاد به سکس با اعتیاد به پورنوگرافی متفاوت است. در اعتیاد به پورنوگرافی فرد به دیدن فیلمهای پورن معتاد میشود و معمولاً نیاز خود را از طریق خودارضایی رفع میکند. اعتیاد به دیدن این فیلمها میتواند زمینه اعتیاد به سکس را نیز فراهم کند اما لزوما به آن نمیانجامد. مشاهده بیمارگون فیلمهای پورنوگرافی بیش از هرچیز با ایجاد تصورات غلط از رابطه جنسی به کژکاری جنسی میانجامد و در واقع عملکرد جنسی فرد را تحت تاثیر قرار میدهد.
اعتیاد به پورن
پورنوگرافی شرایط ایجاد ارگاسم را بسیار آسان می کند. بعضی افراد پس از مدتی فقط برای رفع بی حوصلگی یا ناراحتی های ساده به پورن و خودارضایی بیشتر پناه می برند. بعد از مدتی آنها با تخلیه جنسی فقط می خواهند به آرامش های موقت دست یابند.
خودارضایی وقتی که بیش از حد و حتی غیرقابل کنترل می شود، در اولین مرحله باعث ایجاد مشکلاتی پیرامون ناتوانی جنسی می گردد. مردان از حدود ۳۰ سالگی به بعد اگر به دفعات متعدد در طی هر روز یا هفته خودارضایی کنند با عوارض مربوط به بیدار نشدن آلت جنسی مواجه می شوند.
با این وجود، گفتگو و بحث درباره اینکه آیا از نظر علمی می توان تمایل بیش از حد بعضی افراد به سکس را اعتیاد جنسی نسبت داد هنوز پایان نپذیرفته است. مثلا در بخش تشخیص ناهنجاری های رفتاری، درون کتاب های پزشکی، نشانی از بیماری «اعتیاد جنسی» وجود ندارد. اما روز به روز، استدلال و شواهد بیشتری مطرح می شود که تاکید بر اعتیاد پذیر بودن این رفتار دارد.
محققین سوئدی دریافته اند افرادی که عطش جنسی شان زیاد است به خودی خود، تشویش و اضطراب بیشتری را بر بدن خود تجربه می کنند. برای همین خاطر، تلاش مداوم برای سکس بیشتر داشتن، خطر افسرده شدن و ناتوانی جنسی را افزایش می دهد. نظریه دیگری هم وجود دارد که مدعی است تغییرات شیمیایی ناشی از اعتیاد مواد مخدر در مغز، با اتفاقاتی که در مغز معتادان جنسی به وقوع می پیوندد مشابه است.
بسیاری از روان درمانگرها و مشاوران روانشناسی اذعان داشته اند که تخیله مداوم و زیاد جنسی که معمولا به خاطر دسترسی بسیار آسان به پورنوگرافی صورت می گیرد بعضی افراد را به سمت افراط غیرقابل کنترل در خودارضایی می کشاند. راه حل ساده برای دردسرهای ناشی از امیال شدید جنسی این است که برای مدت کوتاهی دست از هر نوع فعالیت جنسی کشیده شود.
منابع :
- https://www.psychologytoday.com
- کتاب کار اعتیاد جنسی (۲۴ تمرین موثر برای رهایی از اعتیاد جنسی)، رابرت ویس ، ترجمه ساناز آقاخانی .
[aparat id=”jnNIi” width=”full”]