پاسخ تشریحی روانشناسی فیزیولوژیک ارشد ۹۴
۲۷۱- گزینه ۳
هورمونهای بخش قشری غده فوق کلیوی عبارتند از:
1ـ گلوکوکورتیکوئید
2ـ مینرالوکورتیکوئید
3ـ آندروژن
۲۷۲- گزینه ۴
راه عصبی شنوایی از هسته زیتونی فوقانی از طریق لمینسکوس جانبی به طرف بالا سیر کـرده و تعـدادی از فیبرهـای آنهـا در هسته لمینسکوس ختم می شوند و بسیاری از فیبرها از این هسته گذشته و به تکمه های چهار قلوی تحتانی مـی رسـند و در ایـن ناحیه ، ختم می شوند. راه عصبی شنوایی از تکمه های چهار قلو تحتانی به هسته جسم زانویی میانی می رود که در آن کلیه فیبرها سیناپس می دهند. سرانجام راه شنوایی ، به قشر شنوایی که در بخش فوقانی لوب گیجگاهی قرار دارد می رود.
۲۷۳- گزینه ۳
در ساختمان بافتی لوزالمعده یاخته هایی به نام جزایر لانگرهانس دیده می شود که در آن سه نوع یاخته آلفا و بتا و دلتا وجود دارد، که به ترتیب هورمونهایی به نام گلوکاگون، انسولین و سوماتوستاتین را ساخته و به خون می ریزند. سوماتوسـتاتین، ترشـح سـایر هورمون ها از جمله هورمون های گلوکاگون و انسولین را کاهش می دهد.
انسولین، باعث افزایش نفوذپـذیری بـدن در مقابـل چربـی و قنـد مـی شـود. افـزایش تولیـد انـسولین، باعـث هیپوگلیسمی می شود که نشانه های آن ضعف عمومی، افزایش تعریق، شوک ناشی از کمبود قند، اختلال حواس، سرگیجه و تـپش قلب است. کاهش تولید انسولین باعث دیابت می شود؛ یعنی بدن قادر به جذب گلوکز نیست. تاثیر گلوکاگون، افزایش مقدار قند از تجزیه گلیکوژن است. گلوکاگون عکس انسولین عمل می کند.
۲۷۴- گزینه ۱
بیماری ویل کینز: اگر آنزیم ۲۱ هیدروکسیلاز موجود نباشد، تولید کورتیزول متوقف می شود که این بیماری شکل مـی گیـرد. در این بیماری تعادل هورمون های جنسی مختل می شود و در دختران، علائم پسر نمایی و در پسران، علائـم بلـوغ زودرس نـشان داده می شود.
بیماری آدیسون: کم کاری قشر غده فوق کلیوی باعث کاهش مقدار کورتیزول و آلدوسـترون در خـون مـی شـود کـه بیمـاری آدیسون را به وجود می آورد، در این حالت کاهش غلظت گلوکز خون، ضعف عضلانی، اختلالات گوارشی، دفـع سـدیم مکـرر، دفـع زیاد آب مشاهده می شود.
بیماری کوشینگ: در اثر پرکاری سلول های قشر فوق کلیوی است. نشانه های آن عبارتند از کاهش غلظت پتاسیم خون، افزایش آب پلاسما ، افزایش سدیم مایعات برون سلولی، افزایش فشار خون و قند خون و دفع گلوکز است.
۲۷۵- گزینه ۲
انگیزه پیشرفت را می توان با تست اندریافت موضوع اندازه گیری نمود. انگیزه اجتناب از شکست را با پرسشنامه اضـطراب امتحـان مندلر و ساراسون می سنجند.
۲۷۶ – گزینه ۱
یکی از ویژگی های توده سلول های عصبی انتقال پاره ای از پیام های حسی است، پاره ای دیگر از این پیام ها از انتقال محروم هستند. این ویژگی را دروازه بانی می نامند که از وظایف قشر تازه مخ به شمار می آید. در ایـن زمینـه تـالاموس نقـش مهمـی ایفـا می کند. در تغییـر دقـت و توجـه انـسان میـزان گردش جریان خون در بخش پیشانی و منطقه زیرین آهیانه فزونی می یابد. هسته های تالاموسی برای انتخاب محرک هـای حـسی درونشد نقش مهمی ایفا می کنند. بازداری هسته های تالاموسی شبکه ای، دروازه را برای تعامل قشری تالاموسی باز می کند.
۲۷۷- گزینه ۲
لوب پیشانی مهمترین قسمت تکامل یافته مغز است. قسمت های خلفی لوب پیشانی ویژه فرمان های حرکتی بوده و از هم گسیختگی این قسمت باعث از کار افتادگی یک اندام می شود. قسمتی از این ناحیه، که بین دو نیمکره وجود دارد، مختص حرکات اندام های تحتانی می باشد. آنچه از لوب پیشانی بـاقی مـیماند عبارتست از ناحیه ای که در جلو قرار داشته و مرکز شعور ، منطق ، تفکر و تا حدودی حافظه است . از بین رفتن این قسمت از مغز در دو طرف منجر به کم اهمیت دادن اصول اخلاقی شده و تصمیمات بیمار انفعالی می گردد . اگر آسیب بسیار شدید باشد خلاقیت حرکات از بین رفته و ممکن است با حالت اغماء اشتباه شود. آسـیب بـه لـب پیـشانی مـوجب درجازدگی و تکرار مداوم رفتارها می شود.
۲۷۸- گزینه ۴
وقفه سروتونین یا تخریب هسته های رافه به بی خوابی موقت منجر می شود. اما سروتونین نقش مهمی در سرکوبی مرحلـه خـواب متناقض دارد. سروتونین به عنوان هورمون اثر تحریکی بر هیپوتالاموس دارد. مهمترین نوروترنسمیتر دخیل در خواب متعارف سروتونین و مهمترین نوروترنـسمیتر دخیل در خواب متناقض نورآدرنالین است.
۲۷۹- گزینه ۳
به اعتقاد اتکینسون انگیزه پیشرفت نتیجه تعارض هیجانی امید به موفقیت و ترس از شکست است. گرایش امیـد بـه موفقیـت در نتیجه سه عامل به وجود می آید؛ ۱ـ انگیزه موفقیت ۲ـ احتمال فاعلی فرد ۳ـ ارزش تشویقی موفقیت
انگیزه موفقیت: بیانگر کوشش نسبتاً پایدار در جهت موفقیت است. یک حالت هیجانی اسـت و اتکینـسون آن را توانـایی کـسب غرور در بازدهی حاصله تعریف می کند.
احتمال موفقیت : یک انتظار شناختی یا یک پیش بینی است که یک رفتار وسیله ای بـه هـدف منتهـی می شود. اتکینسون در این مؤلفه از تحلیل تولمن استفاده می کند، مبنی بر اینکه وقتی به رفتاری پاداش داده شود ، بستگی رفتـار ـ پاداش یا انتظار فرا گرفته می شود.
ارزش تشویقی موفقیت: با احتمال موفقیت ارتباط معکوس دارد. اتکینسون در این مؤلفه از قانون جاذبـه اسـکالونی و فـستینگر استفاده نموده است.
۲۸۰- گزینه ۲
ناگویی مرکزی : توانایی بیمار در تکرار گفتار دیگران مختل شده است. توانـایی تکرار در آنها محدود است. این مشکل نیز در بلند خوانی آنان پیش می آید. در اثر ارتبـاط نادرسـت بـین نظـام پـشتی (منطقـه ورنیکه) و نظام جلویی (منطقه بروکا) ایجاد می شود. آسیب در راه کمانی در پدیدایی این اختلال نقش مهمی ایفا می کند.
۲۸۱- گزینه ۲
۲۸۲- گزینه ۴
نظریه فرایند متضاد سولومون تبیین مفیدی برای انگیزه هایی که از اصل تعـادل حیـاتی پیـروی نمـی کننـد، ارائه می دهد. هرگاه رویدادی سبب بروز رفتار انگیزشی شود، پس از مدتی ارگانیزم واکنش متضاد آن را که موجب محور رفتار قبلی می گردد، به راه می اندازد.
۲۸۳- گزینه ۱
بر اساس نظر راجرز و مزلو گرایش انسان این است که پتانسیل بالقوه خویش را توسعه دهد. پذیرش گرایش به خودشکوفایی یـک اصل تلقی می شود که نظریه انسان نگری به آن متکی است. اصلی که نمی تـوان آن را اثبـات یـا انکـار کـرد و معتقدنـد کـه اصـل خودشکوفایی مانند کشاننده یا غریزه، ژنتیکی و سرشتی است. راجرز برعکس فروید معتقد است که مکانیزمهای دفاعی برای سازش و فائق آمدن بر مـشکلات ضـرورت ندارنـد و ایـن مکانیزمها در اثر ناهمخوانی بیشتر باعث اختلال در تعادل نیازها می گردند.
۲۸۴- گزینه ۳
کشاننده و عادت، شدت و جهت رفتار را مشخص می کنند. در یک موقعیت بیزاری واکنش هیجانی کشاننده را فعال می کنـد. ایـن واکنش هیجانی با مفهوم ترس در نظریه میلر هماهنگی دارد. هرقـدر شـدت واکـنش هیجـانی شـدیدتر باشـد بـه همـان انـدازه نیرومندی کشاننده بیشتر است. نیرومندی عادت (H)، به تعداد (N) تداعی های قبلی محرکهـای شـرطی (Cz) و غیـر شـرطی (UCS) بستگی دارد.
۲۸۵- گزینه ۴
هسته قاعده ای جانبی بادامه (آمیگدال) نقش مهمی در یادگیری و حافظه ایفا مـی کنـد. بادامـه عـلاوه بـر نقـش اصـلی در درک احساسات و ایجاد پاسخ به آنها، در تعدیل درد نیز دخالت دارد. هسته ٔ مرکزی بادامه به عنوان کنتـرل درد، معرفـی شـده است. آمیگدال همچنین مسئول تظاهرات هیجانی چهره مانند خوشحالی و ترس است و نقش مهمی در اکتـساب یـادگیری هـای هیجانی دارد.
۲۸۶- گزینه ۴
محققان بر این باورند که مغز به طور کامل کنترل عادت رفتاری را رهـا نمـی کنـد و ناحیـه کـوچکی از غـشای مغـز موسـوم بـه «prefrontal» (جایی که بسیاری از افکار و برنامه ها رخ می دهند) مسؤول کنترل لحظه به لحظه بیان عادات رفتاری است.
۲۸۷- گزینه ۳
اختلال نارکولپسی با خواب آلودگی شدید در ساعات روز و فعالیت که با حمله خواب همـراه اسـت و معمـولاً چنـد دقیقـه طـول می کشد، مشخص می شود. گاهی نارکولپسی با کاهش تنود عضلانی و یا فقدان تنود عضلانی همراه است. فـرد مبـتلا بـرای چنـد ثانیه تا چند دقیقه بر زمین می افتد ولی کاملاً هشیار است. کاتاپلکسی، خواب متناقض همراه با فلج عضلانی است.
۲۸۸- گزینه ۲
بخش پشتی آهیانه ای راست در مهار دقت و توجه فضایی نقش دارد.
۲۸۹- گزینه ۱
مشهورترین اختلال رنگ بینی، رنگ کوری (کوررنگی) قرمز ـ سبز است که ۸ درصد جامعه مردان و ۴ درصد جامعه زنـان بـه آن مبتلا هستند. امروزه با دستگاه نابهنجاری سنج می توان به این اختلال پی برد. فردی که در رنگ بینی قرمز (طول موج بلند) دچار کاهش حساسیت است، نسبت رنگ قرمز را بیشتر انتخاب می کند و مبتلا به اختلال رنگ بینی از نوع قرمز کوری است. افراد در طیف آبـی ـ بـنفش از حـساسیت کـمتـری برخوردارند و مبتلایان به اختلال رنگ بینی از نوع آبی کوری هستند.
۲۹۰- گزینه ۱
اسیدهای چرب مهمترین مؤلفه های غشای سلول به شمار می آیند کـه از زنجیـره هـای هیـدروکربن (CH) و گـروه کربوکـسیل مولکولی مرکب از دو اتم اکسیژن و یک اتم هیـدروژن متـصل بـه یـک اتـم کـربن (COOH) تـشکیل شـده انـد. زنجیـره هـای هیدروکربن در آب حل نمی شوند و آب گریز هستند. در حالی که گروه کربوکسیل آب دوست است و بخش فعـال اسـید چـرب را می سازد. معمولاً مولکول های اسید چرب سلول به وسیله گروه کربوکسیل با مولکولهای دیگر ترکیب می شوند.