دونالد کلیفتون(Donald Clifton) یکی از نخستین کسانی بود که در حوزه توسعه فردی روی مفهوم نقطه قوت(Strength) تأکید کرد و سعی کرد نشان دهد که تقویت نقاط قوت مهمتر از تلاش برای بهبود نقاط ضعف است. این مفهوم امروزه به عنوان «روانشناسی مثبتگرا» شناخته میشود. غالبا کلیفتون را پدر روانشناسی نقاط قوت می دانند. کلیتفون بعد از سالها تلاش بیوقفه در کشف و شکوفایی توانمندیها و بعد از بررسی و تحقیق بر روی هزاران نفر، ۳۴ توانمندی ذاتی و اصلی را که از نظر آماری همبستگی بالاتری داشت، مشخص کرد تا با ارائه آنها بتواند کل توانمندیهای جامعه را با روایی بالا بسنجد.
کلیفتون در مدل استعدادیابی خود، بیشتر به جنبههای ذهنی و رفتاری توجه داشته و از این جهت، میتوان آن را مکملی بر مدل اوکانر دانست. او به جای اصطلاح استعداد (Aptitude) ترجیح میدهد از نقطهی قوت یا توانمندی (Strength) استفاده کند و گاهی هم اصطلاح تمِ توانمندی (Strength Theme) را به کار میبرد. وقتی از تعبیر تِم استفاده میشود منظور این است که هر یک از این نقاط قوت، ریشه در استعدادهای متعددی دارند و ترکیب این استعدادها در کنار هم یک تم را ساخته است.
پرسشنامه استعدادیاب کلیفتون در حوزه انتخاب شغل، انتخاب رشته برای دانشآموزان و حتی مشاوره پیش از ازدواج در کنار تستها و سنجش های دیگر میتواند کاربرد موثری داشته باشد. سوالات این تست به صورتی ساده و روان طراحی شده است. بنابراین این تست را می توان از سن ۱۴ سال به بالا انجام داد. لازم به ذکر است که یکی از استفاده های مهم پرسشنامه استعدادیاب کلیفتون، سنجش نقاط قوت و استعدادهای دانش آموزان است که دقیقا در آستانه انتخاب رشته هستند. بنابراین این گروه سنی هم می توانند از این تست استفاده کنند.
جهت دریافت نتیجه مؤثر و معتبر در این آزمون، لطفا به موارد زیر دقت فرمایید:
- پاسخها در این آزمون، طیفی از بسیار موافق تا بسیار مخالف است، لذا پاسخدهی به آن بسیار راحت میباشد. هر سؤال را با دقت خوانده و بر اساس نظر شخصی خود، گزینه مناسبتر را انتخاب نمایید.
- پیشنهاد میشود در فضایی آرام و بدون استرس، پرسشها را مطالعه و پاسخ دهید و زمانبندی کلی پاسخگویی را در نظر داشته باشید. حداکثر زمان مجاز برای پاسخ گویی به سؤالات ۱۰۰ دقیقه می باشد.