آزمون شخصیت شناسی MBTI حاصل حدود یک قرن تحقیق و تفحص علمی و پر مصرف ترین ابزار برای درک تفاوت های شخصیتی بهنجار است. این ابزار رفتار، منش و طرز فکر افراد را آشکار و تبیین می کند. این تست توسط ایزابل مایرز(Isabel Myers) و مادرش کاترین بریگز(Katherine Briggs) و بر اساس تئوری کارل یونگ(Carl Jung) در مورد انواع تیپ شخصیتی تهیه شده است. طبقه بندی تیپ ها در این آزمون شامل چهار بعد دو قطبی ترجیحات و هشت کارکرد است.
قطب اول یا بعد برونگرایی-درونگرایی، شامل دو مقیاس درون گرایی و برون گرایی است؛ به این نکته می پردازد که نوع برخورد ما با جهان چگونه است و انرژی خود را به سمت کدام موضوعات هدایت می کنیم. برونگرایان بر اساس انرژی گرفتن از افراد و اشیا دیگر عمل میکنند. ولی درونگرایان از انرژی درونی و از ایدهها و مفاهیم خود انرژی میگیرند. دامنه موضوعات مورد توجه برونگراها وسیع ولی میزان اطلاعات آنها سطحی است، درحالیکه درونگراها در موضوعات خاص، تمام اطلاعات موجود را دریافت میکنند.
قطب دوم یا بعد شهودی-حسی، شامل دو کارکرد شهودی و حسی است و به دنیای ادراک و دریافت ما می پردازد؛ (چگونه اطلاعات خود را دریافت می کنیم). ادراک حسی، گرفتن اطلاعات با استفاده از حواس ۵ گانه است(ادراک مستقیم) و ادراک شهودی(غیرمستقیم) برعکس، ورای فرایند حواس عمل میکند. افراد حسی بیشتر روی جزئیات متمرکز بوده و بر حواس ۵ گانه تکیه میکنند؛ ولی افراد شهودی بیشتر بر کلیات و معانی تمرکز دارند. افراد حسی سخنرانی سازمانیافته و منظم و روش آموزشی گامبهگام را میپسندند در حالی که افراد شهودی جهت یادگیری خود به مشاهده نقشهها و جداول میپردازند.
قطب سوم یا بعد احساسی-متفکر، شامل دو مقیاس احساسی و متفکر است و به این نکته می پردازد که چگونه تصمیم گیری می کنیم و به نتیجه می رسیم. راهنمای تصمیمی گیری در کارکرد احساسی، ارزش های شخصی است (چه چیزی برای خود فرد و دیگران مهم و دارای بار احساسی و عاطفی است ) و در کارکرد متفکر این منطق و قواعد منطقی است که حکم رانی می کند. بعد TF همان مفهوم جزماندیشی در برابر انعطافپذیری است.
قطب چهارم یا بعد ادراکی-قضاوت کننده، شامل دو کارکرد ملاحظه کننده و قضاوت کننده است و به این نکته می پردازد که در برخورد با دنیای اطرافمان چگونه عمل می کنیم. این محور به تفسیر اطلاعات مربوط میشود. کارکرد ملاحظه کننده تلاش در درک محیط پیرامون و منعطف بودن در کنار آمدن با آن است، و کارکرد قضاوت کننده تلاش در جهت کنترل محیط پیرامون خود و تغییر دادن آن به نحو مطلوب است. افراد ادراکی مایلند بیشتر به اطلاعات مربوط به محیط تکیه کنند، در حالی که افراد قضاوتی مایلند تفسیرهای خود را فراتر از اطلاعات موجود ادامه دهند.
آزمون شخصیت شناسی MBTI بر اساس نظریه سوشینیکس(Socionics) طراحی شده است. سوشینیکس یک شاخه نسبتا جدید و در حال شکل گیری در زمینه روانشناسی است که بر اساس فعالیت یونگ در مورد تیپ های شخصیتی، تئوری ناهشیار فروید و تئوری متابولیسم اطلاعات از آنتونی کپینسکی ساخته شده است.
راهنمای اجرای MBTI
- هیچ جواب درست یا غلطی در آزمون وجود ندارد.(به تمام سوالات پاسخ دهید)
- MBTI فقط رفتارهای معمول و بهنجار را می سنجد و ربطی به سلامت روان یا بیماری یابی ندارد.
- هیچ سنخ شخصیتی خوب یا بدی وجود ندارد، هر یک از سنخها نقاط قوت، نقاط ضعف یا نقاط مبهم خود را دارند.
- این آزمون محدودیت زمانی ندارد اما برای تکمیل پرسشنامه زمانی حدود ۲۵ دقیقه لازم است.
در پاسخ به سوالات به خودتان فکر کنید (آن هم خارج از نقش های شغلی یا خانوادگی ای که بر عهده دارید). در پاسخ به سوالات دقت کنید که کدام پاسخ توصیف نزدیک تری از اعمال و احساسات شما به دست میدهد؟
آقای نوربخش مطالبتون بسیار آموزنده و کاربردیست و من همیشه از آنها بهره میگیرم.
موفق و مانا باشید.
درود. ممنون از شما
با سلام خدمت آقای نوربخش
مطالبتون بسیار پرکاربرد و آموزنده هستند.
به نظر بنده بهتر بود نقاط ضعف و نقاط قوت هر تیپ شخصیتی رو بیشتر توضیح بدین.
درود. در اولین فرصت به نتایج آزمون اضافه می کنم