سیتالوپرام و اس سیتالوپرام
اس سیتالوپرام (سیپرالکس) نوعی داروی ضد افسردگی است
اس سیتالوپرام با افزایش سروتونین به تنظیم خلق و خو، اشتها و خواب می پردازد. اس سیتالوپرام از جمله داروهای ضد افسردگی از نوع بازدارنده های بازجذب سروتونین است.
اسسیتالوپرام (Escitalopram)، که تحت نام تجاری لگزوپرام، لگزاتال، سیپرالکس به فروش میرسد، یک ضد افسردگی از نوع بازدارندههای بازجذب سروتونین (SSRI) است. اس سیتالوپرام بهطور عمده برای درمان اختلال افسردگی اساسی یا اختلال اضطراب فراگیر تعمیم یافته است؛ و دارای اثرات آرام بخشی و نیز شل کنندگی عضلات است.
اس سیتالوپرام، دارویی است که کمک می کند ماده سروتونین در مغز به حالت تعادل بازگردد. این دارو را می توان جزء داروهایی شناخت که سطح انرژی را بالا می برد و احساس خوب را بهبود می بخشد، بنابراین از عصبی شدن جلوگیری می کند. اس سیتالوپرام مانند سایر داروهای این خانواده (فلوکستین، فلووکسامین، سرترالین، پاروکستین) سطح سروتونین را در فضای بین نورون ها در مغز ما افزایش می دهند. این کار کمک به برطرف سازی علائم افسردگی و بسیاری از اختلالات دیگر مربوط به خلق و خو می شود.
این دارو را باید با تجویز پزشک و طبق دستورالعمل های او مصرف شود. مصرف این دارو می تواند همراه با غذا یا بدون آن باشد و معمولا یک بار در روز، صبح یا عصر استفاده می شود. پزشک مقدار مصرف این دارو را بر اساس شرایط شما تجویز می کند. در بعضی موارد پزشک برای اینکه از ابتلای شما به عوارض جانبی جلوگیری کند مقدار مصرف دارو را از دوز کم شروع می کند و طی گذشت زمان این مقدار را افزایش می دهد. در طی زمانی که از این دارو استفاده می کنید نباید مصرف آن را به طور ناگهانی قطع کنید و یا کاهش دهید چرا که ممکن است دچار عوارض جانبی مانند تشنج شوید.
فرق سیتالوپرام و اس سیتالوپرام
تفاوت اصلی سیتالوپرام و اس سیتالوپرام در نوع عوارض جانبی آنهاست. حالت تهوع، خشکی دهان، افزایش تعریق، سردرد، لرزش در اندامها و اختلال خواب از عوارض جانبی مشترک میان هر دو است. عوارض جانبی اس سیتالوپرام کمتر است. تحقیقات نشان میدهد که در درمان افسردگی پیشرفته، میزان اثربخشی اس سیتالوپرام از سیتالوپرام بیشتر است.
موارد مصرف اس سیتالوپرام
اس سیتالوپرام در جهت کاهش علائم اختلالات روانشناختی مختلفی استفاده می شود که موارد تائید شده فعلی مصرف آن در بزرگسالان در ایالات متحده برای افسردگی اساسی (MDD) و اضطراب فراگیر (GAD) است، اما برای اختلال وسواس فکری عملی (OCD)، اختلال هراس (Panic attack) و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) نیز به کار می رود. این دارو برای بی خوابی و علائم مرتبط با یائسگی مثل گر گرفتن نیز تجویز می شود.
تاثیر اس سیتالوپرام بر روی افسردگی
تاثیر این دارو بر افسردگی می تواند باعث بهبود موارد زیر شود:
- کاهش احساس فشار درونی و کاهش احساس ناراحتی
- بهبود تمرکز
- بهبود توانایی برای آغاز و انجام فعالیت های روزانه
- کاهش افکار بدبینانه و یا افکار خودکشی
- افزایش کیفیت زندگی
- ترمیم و بازگرداندن احساس لذت در انجام فعالیتهای لذت بخش
تاثیر اس سیتالوپرام بر روی اختلالات اضطرابی
- بهبود حافظه و تمرکز
- کاهش نگرانی ها و ترس از آینده
- کاهش فشارهای درونی و بهبود کم خوابی یا بی خوابی
- کاهش علائم فیزیکی مرتبط با اضطراب، مانند: تعریق، ضربان قلب، حالت تهوع، لرزش، گرم و سرد شدن بدن
اشکال، دوز و نحوه مصرف اس سیتالوپرام
این دارو به شکل قرص های ۵، ۱۰، ۲۰ میلی گرم در دسترس است. برای تاثیرگذاری بیشتر داروی اس سیتالوپرام به طور منظم از آن استفاده کنید و به یاد داشته باشید که هر روز در ساعت مقرر دارو را مصرف کنید. شروع اثر ضد افسردگی اس سیتالوپرام، طی یک هفته الی دو هفته است؛ البته در افراد مختلف متفاوت است
نیمه عمر وجود دارو در بدن برابر با ۲۷ تا ۳۲ ساعت و زمان رسیدن به پیک اثرگذاری، حدود ۵ ساعت است. مصرف اس سیتالوپرام در کودکان کمتر از ۱۲ سال هنوز توسط FDA تایید نشده است. دوز معمول داروی اس سیتالوپرام ۱۰ میلی گرم در روز است. اما ممکن است پزشک شما را با دوز کمتر شروع کند و آن را به حداکثر دوز ۲۰ میلی گرم در روز افزایش دهد. اگر مشکلات کبدی دارید، حداکثر دوز توصیه شده ۱۰ میلی گرم در روز است.
بهترین زمان مصرف اس سیتالوپرام
اس سیتالوپرام را با غذا یا بدون غذا مصرف کنید. شما می توانید این دارو را در هر زمانی از روز مصرف کنید، به شرطی که هر روز ساعت مشخصی را رعایت کنید. اگر مشکل خواب دارید، بهتر است آن را صبح مصرف کنید.
اگر مصرف یک نوبت را فراموش کردید و قبل از رفتن به رختخواب به یاد آوردید، بلافاصله آن را مصرف کنید. روز بعد طبق معمول ادامه دهید. اگر نزدیک دوز بعد بودید، دوز فراموش شده را حذف کنید و طبق معمول ادامه دهید. برای جبران دوز فراموش شده دو دوز مصرف نکنید.
عوارض جانبی مصرف اس سیتالوپرام
مصرف این دارو می تواند عوارضی را در برخی افراد به همراه داشته باشد. بسیاری از عوارض ممکن است پس از چند روز از بین بروند. عوارض این دارو به چند دسته تقسیم می شود:
- سرگیجه
- مشکل خواب و بی اشتهایی
- خشکی دهان و یبوست
- حالت تهوع ، خواب آلودگی
- ضعف و مشکلات جنسی
- تعریق و لرزش و خمیازه کشیدن
هشدار و احتیاط مصرف اس سیتالوپرام
- داشتن سابقه افکار یا رفتارهای خودکشی
- ابتلا به گلوکوم
- ابتلا به اختلالات دو قطبی
- ابتلا به بیماری های قلبی
- بارداری ، شیردهی
تداخلات دارویی اس سیتالوپرام
تداخلات دارویی می توانند باعث شوند عملکرد و تاثیر دارو تغییر کند و از طرفی احتمال بروز عوارض جانبی افزایش یابد. برخی از داروهایی که با این دارو تداخل دارند به شرح زیرند:
- وارفارین
- داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (ایندومتاسین، ناپروکسن، کتورولاک، ملوکسیکام، دابیگاتران، ریواروکسان، آپیکسابان، دیکلوفناک، ایبوپروفن و …
- داروهای میگرنی مانند الموتریپتان، فروواتریپتان، ریزاتریپتان، التریپتان، ناراتریپتان، سوماتریپتان و …
- مهار کننده های مونوآمین اکسیداز (MAOIs) مانند فنلزین، پیموزاید، ایسو کاربازاید، ترانیل سیپرومین
- داروهای ضد افسردگی مانند فلوکستین، پاروکستین، فلووکسامین، سرترالین
- داروهایی موثر بر سیستم عصبی مرکزی بنزودیازپین ها، گاباپنتین، قرص های خواب مانند استازولام، تمازپام، تریازولام و زولپیدم
- سایمتیدین
- داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای (TCAs) مانند آمی تریپتیلین و کلومیپرامین، ضد اضطراب بوسپیرون،
- مهارکننده های بازجذب مجدد سروتونین-نوراپی نفرین (SNRI)، مانند دولوکستین و ونلافاکسین،
- مواد مخدر فنتانیل و ترامادول، تریپتان، آمفتامین ها، لیتیوم
Dosage for major depressive disorder or generalized anxiety disorder
- Adult Dosage (ages 18 to 64) : The usual dose is 10 – 20 mg. once per day
- Child Dosage (ages 12 to 17) : The usual dose is 5 – 10 mg. once per day
منبع : medicalnewstoday