اعتیاد به اینترنت ۱
درسپیده دم هزاره سوم، شاهد تحولات شگرف فناوری و تاثیرات فرهنگی، اجتماعی و حرفه ای ناشی از آن هستیم. انقلاب الکترونیک، انفجار اطلاعات و انقلاب رایانه ای، تفاوت کمی و کیفی بسیاری را در جهان نسبت به دو دهه پیش با خود به همراه آورده است و آن تبدیل جهان به یک کلبه واحد است. چالش انگیزترین، جذاب ترین و مهم ترین تحولات ، تحولی است که در زمینه رایانه و اطلاع رسانی صورت گرفته است. مطالعات اخیر نشان می دهد که استفاده از اینترنت، سبب احساس ناکامی، تنهایی، اضطراب و بطور کلی کاهش سلامت روانی می شود .(فیروزبخت، ۱۳۸۳)
مهمترین تغییراتی که اینترنت به وجود آورده به وسیله مارشال مک لوهان در یک عبارت خلاصه شده است و آن تبدیل جهان به یک دهکده جهانی است. بدین معنی که مردم نقاط مختلف در سراسر کشورهای کره زمین به مثابه یک دهکده، امکان برقراری ارتباط با یکدیگر و اطلاع از اخبار و رویدادهای جهانی را دارند. کشور ما از نظر بهره مندی از اینترنت در بین ۱۷۸ کشور جهان رتبه ۷۸ را دارد که بر اساس طبقه بندی اتحادیه جهانی مخابرات جزء کشورهای حد متوسط استفاده از اینترنت به شمار می رود. ازاینرو همزمان با دسترسی گسترده افراد به اینترنت، شاهد نوع جدیدی از اعتیاد اینترنتی هستیم که مسئله اصلی و خاص عصر اطلاعات است. همانند انواع دیگر اعتیادها، اعتیاد به اینترنت با علائمی همراه است که از آن قبیل می توان به افسردگی، کج خلقی، احساس تنهایی، اضطراب، نا آرامی و… اشاره کرد(عزیزی، ۱۳۸۱).
طبق گزارشی که پایگاه اینترنتی در فوریه ۲۰۰۵ منتشر کرده است آمار کاربران اینترنت در خاورمیانه نزدیک به ۱۷/۵ میلیون نفر است و ایران با ۴/۸ میلیون نفر کاربر، رتبه اول را در خاورمیانه داراست. همین گزارش حاکی است که آمار کاربران ایرانی نسبت به دسامبر ۲۰۰۰ بالغ بر ۱۸ درصد رشد داشته است (حاحیلی، ۱۳۸۳)
در چند سال اخیر وب سایت هایی که با نام شبکه اجتماعی در ایران فعالیت می کنند به طور روز افزونی در حال افزایش است. حدود ۴ سال پیش بود که مفهوم شبکه های اجتماعی به طور گسترده در میان کاربران ایرانی رواج پیدا کرد. سایت های شبکه های اجتماعی که اجتماعات مجازی کاربران اینترنتی هستند، جزو خبرسازترین وب سایت های سال های اخیر اینترنت محسوب می شوند و بخش قابل توجهی از فعالیت های کاربران را در خود جای داده اند.