عقده ادیپ از نظر کلاین
رشد ادیپی زنانه و مردانه
عقده ادیپ پسر فقط تا اندازه ای توسط اضطراب اختگی او حل می شود. عامل مهم تر، توانایی او در برقراری روابط مثبت با هر دو والد است.
عقده اُدیپ(Oedipus complex) در نظریه روانکاوی به تمایل پسربچه برای ارتباط جنسی با مادرش گفته میشود که حسی از رقابت با پدر را پدید میآورد. این مفهوم، نخستین بار، توسط زیگموند فروید، در کتاب تفسیر خواب(۱۸۹۹) توضیح داده شد.
بر اساس نظریه فروید، پسران در ابتدا مادرشان را موضوع عشق میدانند؛ اما به تدریج، پی میبرند که او موضوع عشق پدرشان نیز هست؛ بدین ترتیب، پدر در تصاحب مادر، به رقیب پسر، بدل میشود و پسر واهمه دارد که پدر، قضیب او را قطع کند. پس، پسر با چشمپوشی از مادر به عنوان موضوع عشق، و همانندسازی خود با پدر، از این تنگنا میرهد. فروید، معتقد بود که مرحله عقده ادیپ در رشد کودکان بین ۳ تا ۵ سال، چیزی طبیعی است و پایان آن زمانی است که کودک هویتش را با والد هم جنس شناسایی کرده و امیال جنسیاش را سرکوب میکند.
برداشت کلاین از چند نظر با برداشت فروید در مورد عقده ادیپ تفاوت دارد :
- اول اینکه کلاین اعتقاد داشت که عقده ادیپ خیلی زودتر از سنی که فروید مطرح کرد، شروع می شود(در مراحل دهانی و مقعدی). در مرحله آلتی(phalic)، در حدود ۳ یا ۴ سالگی به اوج خود می رسد. کلاین باور داشت که عقده ادیپ در چند ماه اول زندگی آغاز می شود، با مراحل دهنی و مقعدی همپوش است و در مرحله فالیک به اوج می رسد.
- دوم اینکه کلاین معتقد بود بخش مهمی از عقده ادیپ، شامل ترس کودکان از تلافی و انتقام والدینشان است، زیرا آنها در خیال خود، بدن والد را خالی می کنند.
- سوم اینکه، او بر اهمیت حفظ کردن احساسات مثبت کودکان نسبت به پدر و مادر در طول سال های ادیپی تاکید کرد.
- چهارم اینکه، او فرض کرد که عقده ادیپ در مراحل اولیه آن، در هر دو جنس به نیاز یکسانی خدمت می کند، یعنی تشکیل دادن نگرش مثبت به شی خوب و ارضا کننده (پستان یا آلت مردی) و اجتناب از شی بد و هولناک.
کودکان هر دو جنس می توانند عشق خود را به صورت متناوب یا همزمان به سمت هر دو والد هدایت کنند. کلاین مانند فروید، عقیده داشت که پسرها و دخترها سرانجام عقده ادیپ را به صورت متفاوتی تجربه خواهند کرد.
رشد ادیپی زنانه
دختر بچه پستان مادرش را به صورت خوب و بد می بیند. بعدا در حدود ۶ ماهگی، پستان را بیشتر مثبت در نظر می گیرد. بعدا مادر کامل خود را سرشار از چیزهای خوب در نظر می گیرد و این نگرش باعث می شود که تخیلاتی در مورد نحوه تشکیل بچه و به دنیا آمدن آن داشته باشد.
او تصور می کند که آلت پدرش، مادرش را با مواد غنی، از جمله بچه، تغذیه می کند. چون دختربچه آلت پدر را به صورت دهنده بچه در نظر می گیرد، رابطه مثبتی با آن برقرار کرده و خیال می کند که پدرش بدن او را از بچه پر خواهد کرد. اگر مرحله ادیپی زنانه به آرامی پیش برود؛ دختر بچه موضع زنانه می گیرد و با هر دو والد رابطه مثبتی برقرار می کند.
تحت شرایط نه چندان مناسب، دختر بچه مادر خود را به عنوان رقیب در نظر می گیرد و در این باره خیال پردازی می کند که آلت پدر را از مادرش می دزدد و بچه های او را به سرقت می برد. آرزوی دختر برای دزدیدن از مادرش، ترس پارانوئید ایجاد می کند، مبنی بر اینکه مادرش با صدمه زدن به او یا گرفتن بچه های وی، تلافی خواهد کرد.
اضطراب اساسی دختربچه از این ترس ناشی می شود که مادرش به درون بدن او آسیب رسانده باشد، اضطرابی که فقط زمانی می تواند برطرف شود که او بعدها بچه سالمی را به دنیا آورد.
به عقیده کلاین، رشک آلت مردی، از آرزوی دختربچه برای درونی کردن آلت پدر و بچه دار شدن از او ناشی می شود. کلاین معتقد بود که دختر در طول دوره ادیپی، دلبستگی عمیق به مادرش را حفظ می کند.
رشد ادیپی مردانه
در طول چند ماه اول رشد ادیپی، پسر مقداری از امیال دهانی خود را از پستان مادر به آلت تناسلی پدر تغییر جهت می دهد. در این زمان، پسربچه در موضع زنانه اش قرار دارد، یعنی نگرش همجنس گرانه منفعل را نسبت به پدرش اختیار می کند. بعدا به سمت رابطه دگرجنس گرا با مادرش پیش می رود، اما به خاطر احساس همجنس گرای قبلی خود نسبت به پدرش، می ترسد پدرش او را اخته کند.
کلاین معتقد بود که این موضع همجنس گرای منفعل، شرط لازم برای تشکیل رابطه دگر جنس گرای سالم با مادر است. پسر قبل از اینکه بتواند برای آلت تناسلی خود ارزش قایل شود، باید در مورد آلت تناسلی پدر احساس خوبی داشته باشد.
وقتی پسر رشد می کند؛ تمایلات دهانی-سادیستی را نسبت به پدرش پرورش می دهد و آرزو می کند که آلت پدر را با دندان بکند و او را به قتل برساند. این احساس، اضطراب اختگی و ترس از اینکه پدرش با کندن آلت او دست به تلافی خواهد زد را تحریک می کند. این ترس، پسربچه را متقاعد می سازد که آمیزش جنسی با مادرش خیلی خطرناک خواهد بود.
عقده ادیپ پسر فقط تا اندازه ای توسط اضطراب اختگی(Castration Anxiety) او حل می شود. عامل مهم تر، توانایی او در برقراری روابط مثبت با هر دو والد به طور همزمان است.
در مورد دخترها و پسرها، حل شدن سالم عقده ادیپ بستگی دارد به توانایی آنها در اجازه دادن به پدر و مادرشان که کنار هم قرار گیرند و با یکدیگر آمیزش جنسی داشته باشند. احساس مثبت کودکان نسبت به هر دو والد، بعدها روابط جنسی بزرگسالی آنها را تقویت خواهد کرد.
منابع :
- نظریه های شخصیت / جس فیست، گرگوری فیست / ترجمه : یحیی سیدمحمدی
- نظریه های شخصیت / حمزه گنجی، مهدی گنجی
سپاس جناب نوربخش عزیز….
سلام میشه یه توضیحی درباره ادیپ بدین که چی بوده وچی هست وچرا میگین عقده ادیپ
درود. به لینک های زیر مراجعه فرمایید:
۱) https://public-psychology.ir/1395/09/8569/
۲) https://public-psychology.ir/1392/07/%d8%b9%d9%82%d8%af%d9%87-%d8%a7%d8%af%db%8c%d9%be-%d8%a7%d8%b2-%d8%af%db%8c%d8%af%da%af%d8%a7%d9%87-%da%a9%d8%a7%d8%b1%d9%86-%d9%87%d9%88%d8%b1%d9%86%d8%a7%db%8c/