دانشنامه روانشناسی مردمی
علیرضا نوربخش (مشاور بالینی)

مواجهه با کسی که فریاد می زند

بهترین واکنش در برابر کسی که سر شما فریاد می زند

فریاد زدن یک رابطه سالم را به بحران می‌کشد، چرا که ارتباطات سالم را از بین برده و صمیمیت میان افراد را نابود می‌کند.

فریاد زدن

داد زدن(Yelling) یکی از ویژگی های افراد روی کره زمین است. معمولا وقتی که افراد عصبانی می‌شوند، صدای خود را بالا می‌برند. با این که فریاد زدن در بعضی شرایط عادی به نظر می‌رسد، اما بسیاری از ما در موقعیت‌هایی که اصلا نیازی نیست، فریاد می‌زنیم.

بسیاری از افراد به هنگامی‌ که دیگران سرشان فریاد می‌زنند با آن‌ها موافقت می‌کنند؛ تنها به این دلیل که شرایط را آرام کنند، اما زمانی که شرایط به حالت عادی برگشت، دوباره کارهای اشتباه خود را تکرار می‌کنند. در واقع، ذهنیت آن‌ها هیچ تغییری نکرده است. مثال: یک مادر بر سر فرزند خود فریاد می‌زد تا اسباب بازی‌هایش را جمع کند؛ در آن لحظه فرزند این کار را انجام می دهد، اما دفعات بعد این کار را نمی‌کند، چرا که این ذهنیت در ذهن او ایجاد شده که هرگاه سرش فریاد زدند، باید وسایلش را جمع کند.

زمانی که فردی به طور مداوم در زندگی، سر شما داد می‌زند، در واقع یک حالت استبدادی(tyranny) روی شما دارد. آن‌ها می‌خواهند با این کار دست پیش گرفته و کنترل شما را به دست بگیرند. در واقع فریاد زدن روشی برای ایجاد ترس در افراد است. شاید این روش برای مدت کوتاهی جواب بدهد، اما در بلند مدت جواب نمی دهد.

فریاد زدن یک رابطه سالم را به بحران می‌کشد، چرا که ارتباطات سالم را از بین برده و صمیمیت میان افراد را نابود می‌کند.

چرا بعضی از افراد فریاد می‌زنند؟

ریشه بسیاری از فریادها در درون خود فرد است و ربطی به شنونده ندارد. با این که بسیاری از افرادی که فریاد می‌زنند، وانمود می‌کنند که قصد دارند از این روش برای کنترل اوضاع استفاده کنند، اما در واقع دلیل این صدای بلند، عدم تعادل هیجانی(emotional instability) در آن‌هاست.

دلایلی که افراد به خاطر آن فریاد می‌زنند:

۱- مهارت های مقابله ای ضعیف

افراد به این دلیل فریاد می‌زنند چون این طور آموزش دیده اند. به آنها گفته اند که این روش، شیوه درستی برای برخورد با زندگی می‌باشد. آن‌ها معمولا با فریاد کشیدن و طغیان کردن می‌توانند با شرایط مختلف روبرو شوند. این روش نه برای آن‌ها و نه برای کسی که شنونده این فریاد‌هاست، نتایج خوب و سالمی‌ در پی نخواهد داشت. باید به این افراد یاد داد که چگونه هیجانات خود را کنترل کنند.

۲- از دست دادن کنترل

پست های مرتبط

زمانی که افراد روی شرایط محیطی، کنترلی نداشته باشند، شروع می‌کنند به فریاد زدن. گاهی با احساسات و تفکراتی روبرو می‌شوند، که هیچ کنترلی نسبت به آن‌ها ندارند، در این شرایط احساس می‌کنند که به کلی گیج شده اند و نمی‌دانند که چه کار باید بکنند. در نتیجه، تصور می‌کنند که با فریاد زدن می‌توانند کنترل اوضاع را در دست بگیرند.

۳- احساس تهدید شدن

افراد طغیان گر معمولا از نظر هیجانی بسیار ضعیف و حساس هستند. همیشه در تلاش اند که از خودشان محافظت کنند. در نتیجه، هر زمانی که فکر کنند مورد تهدید قرار گرفته اند با فریاد زدن عکس العمل نشان می‌دهند.

۴- تمایلات خشونت آمیز

بعضی از افراد، انسان‌های خشنی هستند. آن‌ها فریاد می‌زنند و حتی ممکن است روحیه خشونت بارشان باعث کشمکش‌های فیزیکی بشود. کمتر درگیری فیزیکی را می‌بینیم که در ابتدا با صدای بلند و فریاد زدن جرقه نخورده باشد. نباید با حالات خشونت آمیز با چنین افرادی برخورد کنیم، چرا که این کار مانند ریختن بنزین بر روی آتش عصبانیت آن‌هاست و ممکن است باعث درگیری‌های فیزیکی بین شما بشود.

۵- رفتارهای آموخته شده

بعضی افراد دائما فریاد می‌زنند، زیرا در خانه‌هایی بزرگ شده اند که والدین آن‌ها از فریاد زدن به عنوان روشی عادی استفاده می‌کردند. آن‌ها این طور یاد گرفته اند که وقتی کشمکشی رخ می‌دهد، صداها نیز باید بالا برود. در واقع این افراد در مواجه با شرایط سخت، رفتارهای سالم تری را ندیده اند. فریاد زدن روشی است که آن‌ها در مواجه با موقعیت‌های آشفته از آن استفاده می‌کنند.

۶- احساس طرد شدگی

گاهی اوقات افراد به این دلیل فریاد می‌زنند که احساس می‌کنند طرف مقابل به سخنانشان گوش نمی‌دهد. گاهی اوقات آن‌ها چندین بار سخن خود را تکرار می‌کنند، اما زمانی که می‌بینند شنونده عکس العملی نشان نمی‌دهد، صدای خود را بالا می‌برند.

این دلیل معمولا در پدر و مادر‌ها زیاد دیده می‌شود. والدین احساس می‌کنند که فرزندانشان به حرف‌های آن‌ها گوش نمی‌دهند، پس به جای این که سخنان خود را تکرار کنند، بر سر آن‌ها فریاد می‌زنند. این رفتار باعث ترسیدن کودکان می‌شود. فریاد زدن به هنگام عصبانیت به کودکان بسیار صدمه می‌زند، تحقیقات نشان داده است که اثر مخرب آن به اندازه سوء استفاده فیزیکی است.

فریاد زدن

بدترین عکس العمل در مقابل افرادی که فریاد می‌زنند:

بدترین نوع عکس العملی که در این شرایط می‌توانید نشان دهید این است که مانند خود او برخور کنید. مطمئن باشید که فریاد زدن بر سر کسی که فریاد می‌زند، هیچ چیز را درست نخواهد کرد. در واقع اگر هر دوی شما فریاد بزنید شرایط حتی بدتر هم می‌شود. البته عکس العمل‌های دیگری نیز وجود دارد که باعث بدتر شدن شرایط شده و باید از آن‌ها دوری کرد؛ مانند : سرزنش کردن او، به چالش کشیدن سخنان فرد، انتقاد کردن.

قدم‌هایی موثر برای مقابله با افرادی که فریاد می زنند:

۱- آرام باشید و عصبانیت آن‌ها را تقویت نکنید

در نظر بگیرید زمانی که یک فرد فریاد می‌زند، این شما نیستید که مشکل دارید، در واقع مشکل از خود اوست. دلیل فریاد زدن آن‌ها کمبود توانایی رویارویی با شرایط است و هیچ ربطی به شما ندارد. اگر شما به فریاد زدن‌هایشان عکس العمل نشان دهید، آن‌ها همچنان به کارشان ادامه داده و اوضاع بدتر خواهد شد.

حتی اگر بسیار عصبانی و ناراحت هستید سعی کنید آرام باشید؛ چرا که نشان دادن عکس العمل باعث تقویت بیشتر عصبانیت آن‌ها می شود. زمانی که تن صداها پایین تر باشد، مشکلات راحت تر حل می‌شود. شما باید سعی کنید به جای این که جزئی از مشکل باشید، سریع تر راه حلی پیدا کنید.

۲- یک قدم عقب تر بروید تا شرایط را ارزیابی کنید

قبل از این که هر کاری انجام دهید، بیشتر فکر کرده و شرایط را ارزیابی کنید. این کار باعث می‌شود که متوجه شوید، باید منتظر بمانید تا او آرام شود و یا کلا موقعیت را ترک کنید. اگر این فرد مدیر عامل شماست و احساس می‌کنید بی توجهی به فریادهای او باعث از دست دادن شغل تان می‌شود، اما از طرفی این فریاد زدن‌های مداوم باعث کاهش توانایی‌های شما در انجام وظایفتان می شود؛ پس بهتر است وقتی آرام شد سر این مسئله با او صحبت کنید.

۳- تنها برای این که آرام شوند، با آن‌ها موافقت نکنید

اگر برای این که آرام شوند با خواسته‌هایشان موافقت کنید و یا در این شرایط کاری را که آن‌ها می‌خواهند انجام دهید؛ در واقع زمینه را برای فریاد‌های بیشتر، در آینده فراهم کرده اید. هرگز از این روش استفاده نکنید، چرا که در آینده باز هم قربانی فریاد‌های آن‌ها خواهید شد.

۴- به آن‌ها بگویید که حق ندارند سر شما فریاد بزنند

در بیش تر مواقع زمانی که فردی بر سر شما فریاد می‌زند، احساسات شما تحریک شده و گمان می‌کنید که باید عکس العملی نشان دهید. اما عکس العمل‌هایی مانند: فریاد زدن، انتقاد کردن، باعث بدتر شدن اوضاع می‌شود. در این شرایط است که شما باید هر چه در توان دارید را به اجرا گذاشته و از احساسات و تفکرات خود برای یادآوری مشکل اصلی استفاده کنید. کاملا مودبانه به آن‌ها بفهمانید که تحت هیچ شرایطی اجازه ندارند سر شما فریاد بزنند.

این حرف را خیلی مودبانه به آن‌ها بگویید: از شما عذر خواهی می کنم، چرا که در بیش تر مواقع باعث می‌شود طرف مقابل نیز به طریق مثبتی عکس العمل نشان بدهد. آن‌ها گاهی حتی نمی‌دانند که در واقع داشتند سر شما فریاد می‌زدند، قدم بعدی این است که برای مدتی از این فرد دور باشید.

۵- کمی‌ از آن‌ها فاصله بگیرید

حالا وقت آن رسیده که کمی‌ از او فاصله بگیرید تا بیشتر فکر کنید. گاهی اوقات حتی خودتان هم نیاز دارید آرام شوید؛ چرا که فریاد زدن آن‌ها باعث بالا رفتن آدرنالین شما شده است. اگر آن فرد دوست، همسر و یا هر کسی دیگری باشد، می‌توانید چند لحظه، چند روز و یا هر چه قدر که دوست دارید از او فاصله بگیرید تا بتوانید به خوبی و با آرامش به رفتار‌های او پاسخ دهید.

۶- وقتی آرام شدید به سراغش رفته و با او صحبت کنید

به خودتان کمی‌ وقت بدهید تا بیش تر به آن موقعیت فکر کنید. این که چه چیزهایی گفته شده و چگونه می‌خواهید با آن‌ها برخورد کنید. به عنوان مثال برای مشکلاتی که با خانواده همسرتان دارید شاید نیاز باشد که چند روز صبر کنید تا همه چیز آرام شود. اگر آن فرد رئیس شماست و فکر می‌کنید که این شرایط می‌تواند موقعیت شغلیتان را به خطر بیاندازد، سعی کنید چند نفس عمیق کشیده و سریع تر خودتان را آرام کنید. هر چه زودتر برای صحبت کردن با رئیس خود وارد عمل شوید.

فریاد زدن

حرکت به جلو در شرایط بهتر

وقتی به آن فرد متذکر شدید که فریاد زدن، روش قابل قبولی برای شما نیست و بعد از این که فریاد زد، سریعا از او دوری کردید؛ احتمالا آن فرد تا مدت‌ها بر سر شما فریاد نخواهد زد. اگر می‌خواهید سر این مسئله صحبت کنید، زمانی را انتخاب کنید که آن‌ها آرام باشند.

اگر فریاد زدن برای آن فرد تبدیل به یک رفتار عادی شده و روش جدیدی که با او برخورد کردید نتوانسته رفتارش را تغییر دهد، احتمالا وقت آن رسیده که از او بخواهید، بنشیند و در مورد فریاد زدن‌هایش با شما صحبت کند. زمانی که با آن‌ها صحبت می‌کنید، متوجه می‌شوند که فریاد زدن‌هایشان چه تاثیری بر روی شما می‌گذارد. برای مثال: بعد از این که آن‌ها بر سر شما فریاد زدند احساس ناراحتی می‌کنید و نمی‌خواهید برای مدتی آن‌ها را در اطراف خود ببینید.

همچنین به آن‌ها اجازه دهید که بفهمند این رفتارشان چگونه بر روی رابطه شما تاثیرگذار است و می‌تواند شکافی را بین شما ایجاد کند. اگر آن‌ها پاسخ دادند: «من تغییری نمی‌کنم و همینم»، به آن‌ها بگویید که شما نمی‌توانید این رفتارشان را قبول کنید.

منبع : Best Way to React When Someone Is Shouting at You in Anger

۵ ۱ رای
رأی دهی به مقاله

همه ما در مراحل و زمان هایی از زندگی، نیاز به گفت و گو و مشاوره داریم. جهت دریافت وقت مشاوره آنلاین یا حضوری با شماره ۰۹۳۵۵۷۵۸۳۵۸ تماس بگیرید.

1
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها