کتاب رفتارشناسی تماس
صمیمی بودن به معنای نزدیک بودن است و می بایست در ابتدای امر روشن نمود که مقصود از نزدیک بودن صرفا به مفهوم لغوی آن است. لذا به تعبیر این کتاب زمانی دو فرد نزدیک و صمیمی اند که در تماس بدنی با یکدیگر قرار گیرند. هدف ما بحث درباره ی طبیعت این تماس است ، خواه فشردن دست دیگری باشد یا جفتگیری با او ، زدن دست به پشت کسی باشد یا سیلی زدن به صورتش ، مانیکور کردن ناخن کسی باشد و یا انجام عمل جراحی بر روی او. هنگامی که دو فرد به طور فیزیکی همدیگر را لمس می کنند اتفاق ویژه ای می افتد . غرض از نوشتن این کتاب تمرکز بر روی این پدیده ی ویژه است.
روش من در این کار شیوه ی یک جانور شناس است که در رشته ی رفتار شناسی تربیت یافته که کارش مشاهده و تجزیه و تحلیل رفتار حیوانات است. در این مورد خاص توجه خود را به حیوانی بنام انسان محدود نموده ام و سعی کرده ام آنچه را که مردم انجام می دهند ، نه آنچه را که می گویند و نه حتی آنچه را که می گویند انجام می دهند ، بلکه کاری را که عملا بدان مشغولند مورد مشاهده قرار دهم.
برای انسان بالغ دشوار است که به رفتار انسانی به چشمی نگاه کند که گویی برای اولین بار با آن برخورد می کند ولی اگر رفتار شناس بخواهد درک تازه ای از این رفتار داشته باشد دقیقا باید همین کار را انجام دهد. بدیهی است که هر چه یک رفتار متداولتر و عادی تر باشد ، این امر مشکلتر می شود. علاوه بر آن هر چه یک رفتار صمیمیتر باشد ، بار عاطفی آن بیشتر می گردد .
شاید به همین دلیل باشد که رفتارهای تماسی متداول انسان ، علی رغم اهمییت فراوان و تمایلی که بر می انگیزند، این چنین اندک مورد مطالعه قرار گرفته اند. مطالعه ی رفتارهای بسیار دور از برخورد با انسان بسیار راحت تر است تا تحقیق علمی و عینی رفتارهای بسیار شناخته شده ای مثل در آغوش گرفتن ؛ بوسیدن مادرانه ، یا نوازش عاشقانه .
اما در شرایط محیط اجتماعی که هر روزه شلوغتر می شود و افراد هویت فردی خویش را هر چه بیشتر از دست می دهند ، بررسی مجدد روابط فردی نزدیک اهمییت روزافزون می یابد و اگر در این مورد به سرعت اقدام نشود ، روزی مجبور به طرح مایوسانه ی این سوال خواهیم شد که : واقعا بر سر عشق چه آمده است؟ زیست شناسان اغلب از به کار بردن واژه ی عشق تفره می روند ، گویی که این واژه جز رمانتیسم مهلم از فرهنگ چیز دیگری را منعکس نمی کند ، اما عشق یک واقعیت زیست شناختی است .
متاسفانه ما روز بروز بیشتر غیرقابل لمس می شویم و از یکدیگر فاصله می گیریم، بدون اینکه خود متوجه آن شده باشیم. این عدم تمایل به تماس فیزیکی با پرت افتادگی عاطفی نیز همراه بوده است. گویی انسان شهر نشین جدید زرهی بر علیه عواطف و احساسات برتن نموده و با دست مخملی در دستکش آهنین می رود تا از درک احساسات نزدیکترین کسان خویش نیز بیگانه گرد.
دانلود کتاب رفتارشناسی تماس / نوشته دزموند موریس