دانشنامه روانشناسی مردمی
علیرضا نوربخش (مشاور بالینی)

تاثیر طرحواره بر انتخاب همسر

طرحواره

احتمال دارد برخی افراد گذشته ی زندگیشان را دلیلی بر ادامه ی مشکلات فعلی بدانند. جفری یانگ معتقد است که چنین نظام فکری موجب تدوام مشکل می شود. در رویکرد طرح واره درمانی به این نکته تاکید می شود که ممکن است افراد در شروع مشکلات خود نقش چندانی نداشته باشند، اما در تداوم مشکلات خود حتما نقش دارند. به همین دلیل او سعی می کند برای درد و رنجی که افراد در اثر زندگی گذشته متحمل شده اند، همدلی را در پیش بگیرند. اما برای تغییر مشکلات فعلی نیز دست روی دست نمی گذارند، بلکه با کاهش آسیب پذیری سعی می کند دامنه ی اثر گذاری طرح واره ها را کم کند.

حداقل پنج ساز و کار برای تداوم طرح واره ها مطرح شده است:

۱-سبک های مقابله ای(تسلیم – اجتناب – جبران افراطی)

۲-انتخاب همسر

۳-انتخاب شغل

۴-تحریف های شناختی

۵-استدلال های مبتنی بر درست بودن شیوه ی تفکر و سبک مقابله ای

در بین این ساز و کارها انتخاب همسر از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

یکی از دلایل مهم تداوم طرحواره ها(Schema) و به تبع آن مشکلات افراد انتخاب همسر است. در رویکرد طرح واره درمانی این مفروضه وجود دارد که افراد بر اساس طرح واره هایشان دست به انتخاب همسر می زنند. به عبارتی طرح واره ها باعث می شوند که افراد معیارهای خاصی برای انتخاب همسر در نظر بگیرند. به عنوان مثال ممکن است فردی که در اثر تجارب ناگوار دوران کودکی از مهر، محبت و صمیمیت محروم شده است، در سنین بزرگسالی بیشتر به سمت کسانی گرایش پیدا می کند که بی مهر و عاطفه اند. به همین دلیل طرح واره می تواند راهنمای خوبی برای بحث مشاوره ی ازدواج باشد.

طرحواره

به عبارتی شاید بتوان معیارهای انتخاب همسر را به دو دسته تقسیم کرد:

پست های مرتبط

یک دسته از این معیارها بسیار منطقی جلوه می کنند. ممکن است با شنیدن این معیارها از هوشمندی و آینده اندیشی فرد لذت ببرید.

اما دسته ی دیگری از معیارهای انتخاب همسر در سطح غیر هوشیار عمل می کنند و ماحصل طرح واره ها به شمار می روند. این معیارها زمانی در فرآیند انتخاب همسر نقش بازی می کنند که طرح واره فعال شده باشد. تعارض و ناهم خوانی بین معیارهای منطقی و معیارهای برخاسته از طرح واره یاد آور این بیت است:

چشم اگر این است و ابرو این و ناز و عشوه این          الوداع ای زهد و تقوی، الفراق ای عقل و دین

طبق این مدل نیازهای هیجانی اساسی افراد در خانواده ی اصلی به اندازه ی کافی برآورده نمی شود و نتیجه این ناکامی نیز همانا شکل گیری طرح واره در ذهن فرد است. فرد طبق این طرح واره برای رفتارها، ظاهر و شیوه ی برخورد همسرش ملاک ها و معیارهایی در نظر می گیرد. اگر همسرش طبق این معیارها عمل کند، اوضاع بر وفق مراد است. اما اگر همسرش طبق این معیارها عمل نکند مسائل و مشکلات ارتباطی شروع می شود. طرح واره ها عامل مهمی در شیوه ی برخورد با مشکلات ارتباطی محسوب می شوند.

طرح واره ها از طریق شش ساز و کار مشخص باعث می شوند که حال و هوای عاطفی حاکم بر رابطه ی افراد با والدینشان به رابطه ی فعلی با همسرشان نیز منتقل شود. این شش سازو کار عبارتند از:

۱- معیارهایی برای انتخاب همسر

۲- معیارهایی برای رفتارهای همسر

۳- تعیین مرز بین خود با همسر

۴- تعیین مرز بین خانواده ی فعلی با خانواده ی خود

۵- تعیین مرز بین خانواده ی فعلی با خانواده ی همسر

۶- شیوه های مقابله با مشکلات متداول زندگی مشترک

منبع : زندگی خود را دوباره بیافرینید / جفری یانگ / مترجم: حسن حمید پور

۰ ۰ رای ها
رأی دهی به مقاله
* درود بر شما که با حمایت خود و دعوت دیگران به مطالعه این مطلب و دیگر مطالبم، به من انگیزه می دهید. لطفا در کامنت ها و مباحثات شرکت کنید و پرسشگر باشید. جهت مشاوره تلفنی یا حضوری با شماره ۰۹۳۵۵۷۵۸۳۵۸ در تلگرام یا ایمو هماهنگ نمایید. همچنین می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۷۲۸۷۱۲ تماس بگیرید. *

2 نظر
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
Raihana Ahady
۱۳۹۶/۰۱/۰۹ ۱۱:۴۳

عالی

Mehdi Aminian
۱۳۹۶/۰۱/۱۱ ۱۳:۱۴

تشکر از مطالب خوب شما