دانشنامه روانشناسی مردمی
علیرضا نوربخش (مشاور بالینی)

تغییر سبک زندگی برای درمان افسردگی

درمان افسردگی
افسردگی، بیماری شایعی که به راحتی به زندگی آدمی هجوم می‌آورد و به سختی درمان می‌شود. اگر شما کسی باشید که دوره‌های طولانی درمان‌های دارویی را برای افسردگی گذرانده‌اید به خوبی می‌دانید که مصرف داروها تنها کمکی که به شما می‌کنند کنترل برخی از حالت‌های روحی ناشی از افسردگی است.
واقعیت این است که داروهای ضدافسردگی فقط می‌توانند ۵۰ درصد از علائم بیماری را بهبود بدهند. این در حالیست که مصرف این داروها عوارض جانبی خود را دارند. ناتوانی در فعالیت‌های جنسی و افزایش وزن از جمله عوارض شایعی است که به خودی خود می‌توانند زندگی افراد را به شکلی جدی تحت تأثیر قرار بدهند. زمانی که داروهای افسردگی نتوانند اثر کافی برای درمان بگذارند احساس ناامیدی و ناتوانی ناشی از افسردگی بیشتر و شدید‌تر نیز می‌شود. متاسفانه هیچ راهی برای ایمن کردن خود در برابر افسردگی وجود ندارد و این بیماری ‌شایع زندگی فردی و اجتماعی افراد را مختل می‌کند.
اگر در حال حاضر در حال مصرف داروهای ضد افسردگی هستید، به این راه درمانی ادامه بدهید. هرگز دارو را خودسرانه متوقف نکنید و از آن ناامید نشوید. اما مصرف دارو را تنها راه‌حل شفای خود ندانید. تلاش برای درمان افسردگی راحت نیست، پس علاوه بر این که دارو می‌خورید، سبک زندگی‌تان را هم تغییر بدهید.

علایم افسردگی

افسردگی بیماری قرن

میان سبک زندگی و افسردگی ارتباط غیرقابل انکاری وجود دارد. سبک زندگی مدرن می‌تواند عاملی برای این اختلال باشد. هر چقدر یک جامعه‌ای به ابزارهای مدرن دسترسی بیشتری داشته باشد، میزان افسردگی در افراد آن جامعه بیشتر است. دلیل این امر سرعت تغییرات در زندگی مدرن است که دائما سبک زندگی را تحت تأثیر قرار می‌دهد. اگر چه سبک زندگی افراد تغییر می‌کند اما مغز انسان قادر نیست با این تغییرات گسترده و سریع پیش برود. بنابراین اگرچه ممکن است شما ندانید اما افراد زیادی در محیط زندگی‌تان دچار این بیماری هستند.
‏‏
انتخاب‌های شما در سبک زندگی، می‌تواند علائم افسردگی را به شدت کاهش بدهد، بنابراین برای شفای روح آسیب دیده خود لازم است فاکتورهای سبک زندگی مدرن، که شما را در برابر افسردگی مقاوم می‌کند، بشناسید.

۱- هر روز پیاده‌روی کنید

پست های مرتبط

اطلاعات انجام شده توسط محققان آمریکایی نشان داده است که پیاده‌روی روزانه باعث کاهش نشانه‌های افسردگی می‌شود. مطالعاتی که در مجله آمریکایی روانشناسی منتشر شده است، نشان داده افرادی که بیش از چهار ساعت در هفته‌ پیاده روی می‌کنند، ۴۴ درصد نشانه‌های افسردگی کمتری دارند. در این مطالعات ۲۲ هزار نفر مورد بررسی قرار گرفتند. مطالعات مختلف نشان داده است که ورزش به اندازه داروهای ضد افسردگی تاثیرگذار است.
 
با وجود تاثیرات مثبت ورزش برای بیماران مبتلا به افسردگی یکی از چالش‌ها برای این بیماران این است که نمی‌توانند انگیزه برای ورزش پیدا کنند. یکی از نشانه‌های افسردگی خستگی و سطح انرژی پایین است. بنابراین در این شرایط بیماران سخت می‌توانند شروع به فعالیت فیزیکی کنند. ثبت‌نام کردن در ورزش‌های گروهی و یا کلاس‌های ورزشی می‌تواند یکی از راه‌های افزایش انگیزه بیماران مبتلا به افسردگی باشد.

زمانی که فعالیت جسمی را آغاز می‌کنید خلق و خوی شما بهبود پیدا می‌کند و میزان انرژی بالاتر می‌رود. ۳۰ دقیقه پیاده روی فقط ۳ بار در هفته می‌تواند به اندازه مصرف داروها مؤثر باشد. سعی کنید حداقل ۳ بار در هفته به مدت ۳۰ دقیقه در یک فعالیت ورزشی که جسم شما را به خوبی به حرکت در می‌آورد شرکت کنید.

۲- امگا ۳ بیشتری مصرف کنید

اسید چرب امگا ۳ برای عملکرد سلول‌های مغز ضروری هستند. بسیاری از مولکول‌های چربی توسط بدن ساخته می‌شوند اما برخی از آنها نیز فقط از طریق رژیم غذایی به دست می‌‌‌آیند. یکی از بهترین منابع امگا ۳ ماهی است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید در کشورهایی که مصرف امگا ۳ در رژیم غذایی افراد وجود دارد، میزان افسردگی پایین‌تر است.

۳- افکار مثبت داشته باشید

افکار شما در فعالیت‌های مغزی مؤثر هستند. بسیاری از ما بر افکار منفی سوار هستیم و اجازه می‌دهیم آنها ما را به هرجایی که می‌خواهند هدایت کنند. افکار منفی می‌توانند مغز را تغییر بدهند. زمانی که افکار منفی تقویت می‌شوند، مغز شروع به تولید کورتیزول، هورمون استرس می‌کند. کورتیزول به هیپوکامپ جایی که احساسات و خاطرات وجود دارند حمله می‌کند.
مهم‌ترین عامل در تهاجم افکار منفی به مغز تنهایی است. بودن در کنار دیگران و انجام فعالیت‌های جمعی قدرتمندترین شیوه برای شکستن چرخه افکار منفی است. افسردگی همه انرژی و توان فرد را از او می‌گیرد و گاهی معاشرت با دیگران آخرین چیزی است که یک آدم افسرده به آن تمایل دارد. این نکته را درنظر داشته باشید که اگر واقعا می‌خواهید بهبود پیدا کنید باید خود را از افکار منفی که در تنهایی شکل می‌گیرند خلاص کنید. معاشرت با دیگران می‌تواند تغییر بزرگ و جدی در وضعیت روحی شما ایجاد کند. زمانی که افسرده هستید برایتان بسیار دشوار است که بخواهید لذت‌ را کشف کنید اما اگر واقعاً به فکر شفای روحی خودتان هستید باید خود را مجبور به این کار کنید. به خودتان بگویید که لذت بردن مثل مسواک زدن و خوردن داروی افسردگی ضروری است پس باید انجامش داد. خیلی زود متوجه خواهید شد که تلاش برای معاشرت، یافتن لذت‌های زندگی و توقف افکار منفی در بهبود علائم افسردگی حتی از مصرف دارو و گذراندن جلسات مشاوره مؤثرتر است.

درمان افسردگی

۴- وقت گذراندن با کسی که دوستش دارید

زمانی که فرد افسرده است مغز به اشتباه این پیام را دریافت می‌کند که این درد ناشی از یک عفونت یا ویروس است به همین دلیل شما تلاش می‌کنید با دور نگه داشتن خود از دیگران، به ویژه کسانی که دوستشان دارید تا زمانی که درد از بین برود محافظت کنید. اما همانطور که گفتیم ایزوله کردن باعث می‌شود افکار منفی مانند سم به مغز شما تزریق شوند.
 
تمام تلاش خود را بکنید تا با افرادی که دوستشان دارید وقت بیشتری بگذرانید. اگر چنین کسی را در زندگی ندارید فرصت‌هایی فراهم کنید که با معاشرت با دیگران حضور چنین فردی در زندگی‌تان ممکن شود. به مهمانی‌ها بروید، به کافه و گالری و کلاس آموزشی و وزرشی بروید و فرصت پیدا کردن دوست جدید را به خودتان بدهید.

۵- از نور خورشید بهره ببرید

کاهش نور خورشید در فصل‌های سرد برای میلیون‌ها نفر در سراسر جهان همراه با هرج و مرجی است که در مغز ایجاد می‌شود. افسردگی فصلی که با کاهش نور در پاییز و زمستان مرتبط است، ناشی از کاهش فعالیت مغزی در تولید سروتونین است. نور خورشید در کاهش علائم افسردگی مؤثر است.

۶- استراحت و خواب خوب

خواب خوب و با کیفیت در درمان افسردگی مؤثر است. با این حال آدم‌های دنیای مدرن بهره کمی از خواب خوب می‌برند. بدن شما نیاز به ۸ ساعت خواب در طی شب دارد در غیر اینصورت نمی‌توانید به مغز خسته خود بگویید که درست کار کند. برای خواب خوب باید خود را هر شب آماده کنید.
به موقع به رختخواب بروید، اتاق را تاریک کنید و پیش از خواب با یک مراقبه ساده افکار منفی را از خود دور کنید. مراقبه شما می‌تواند تلاش برای فکر کردن به یک رویای خوب، قدردانی از زندگی و یادآوری خاطرات مثبت باشد.
۲.۸ ۴ رای ها
رأی دهی به مقاله
* درود بر شما که با حمایت خود و دعوت دیگران به مطالعه این مطلب و دیگر مطالبم، به من انگیزه می دهید. لطفا در کامنت ها و مباحثات شرکت کنید و پرسشگر باشید. جهت مشاوره تلفنی یا حضوری با شماره ۰۹۳۵۵۷۵۸۳۵۸ در تلگرام یا ایمو هماهنگ نمایید. همچنین می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۷۲۸۷۱۲ تماس بگیرید. *

1 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
Hamid Hamdard
۱۳۹۷/۰۲/۰۴ ۲۰:۳۰

خیلی معلومات عالی ….