دانشنامه روانشناسی مردمی
علیرضا نوربخش (مشاور بالینی)

روانشناسی پورنوگرافی

تماشای پورنوگرافی و به تبع آن خودارضایی موجب پایین آمدن اضطراب در فرد می‌شود.

گرایش به پورن نتیجه آسیب‌هایی است که فرد در روابط دوران کودکی تحمل کرده است. بدین معنا که این افراد قبل از دیدن این ویدیوها و وابستگی به این شیوه زندگی، آسیب دیده اند.

ارگاسم

پورنوگرافی(Pornography)، تجسم و نمایش بی‌پرده از آمیزش جنسی در انسان با هدف ایجاد هیجان، تحریک یا ارضای جنسی است. در چند دهه اخیر، با گسترش فرهنگی که موضوعات جنسی را تابو نمی‌داند، صنعتی بر حول تولید و مصرف محتوای پورنوگرافی ایجاد شده‌ است. گسترش و بهبود رسانه‌های صوتی و تصویری و اینترنت نیز در رشد آن نقش مهمی داشته‌ است. آمارها نشان می‌دهند که ۵۰٪ کاربران اینترنت به‌طور مرتب پورن تماشا می‌کنند.

کلیشه و پیش‌فرض‌های نادرستی له و علیه این پدیده وجود دارد و افراد بسته به فرهنگ، عقیده، مذهب، تحصیلات و حتی نوع پورنوگرافی نظرات بسیار متفاوتی درباره تأثیر آن در ابعاد مختلف اجتماعی و فردی دارند.

دکتر انگلر (Brandy Engler) می گوید: وقتی در نیویورک به عنوان روانشناس و متخصص مشکلات جنسی کارم را شروع کردم قرار بود زنان مشتریان مطب باشند ولی خیلی سریع تبدیل به دفتر درددل ها و خشم و نگرانی مردان قدرتمند وال استریت شد. مردانی که از رابطه سرد زناشویی، خیانت ها، ضعف جنسی و اعتیاد به پورنوگرافی حرف می زدند.

زنان

کتاب جدیدم«مردان روی مبل من»، نتیجه روان درمانی مردانی بود که به من اعتماد کرده اند و روی مبل روان درمانی دراز کشیده بودند و از امیال و افکار خود بی مهابا حرف زده بودند. یکی از سئوالات اصلی اغلب شان این بود که آیا پورنوگرافی خوب است یا بد؟ که جواب همیشگی ام برای شروع این بود که تحریک جنسی شدن با دیدن تصاویر بدن لخت، امر عادی و سالمی است و تحقیقات نشان داده است که هم مردان و هم زنان از دیدن بدن لخت و جذاب لذت می برند. اما در ادامه توضیح می دادم که از دید روانشناسی اصل قضیه این است که انسانها اعمالی از خود بروز می دهند که ایجاد توجه کنند. برون افکنی های بشر به خاطر کمبودی است که در درون خود احساس می کند. بنابراین هر نوع رفتاری بخصوص در مثال پورنوگرافی، رابطه تنگاتنگ با امیدها و ناکامی های افراد دارد.

به نظر من مردانی که به مطب من می آمدند دو نوع برداشت متفاوت از پورنوگرافی را به نمایش می گذاشتند. یا مردان با دیدن پورنوگرافی یک نوع حس توهین به زنان در آنها ایجاد می شود یا به تجسمی ایده ال و زیبا از زن می اندیشیدند.

سئوالی که پیش می آید این است که با وجود انواع سلیقه ها و تنوع برای تحریک جنسی، چرا بیشتر از همه، تصاویر و اعمالی که خشن و توهین آمیز است خریدار دارد؟ به نظر من این نوع پورنوگرافی و استقبال بسیار زیادی که از آن می شود نشان دهنده نگرانی ها و تشویشی است که زنان در مردان ایجاد می کنند. چرا؟ چون تقریبا همه مردان، مزه تلخ « نه» شنیدن را از طرف زنان شنیدند. احساسِ دلشوره برای نزدیک شدن و تمایل برای آشنایی با زنان را حس و تجربه کرده اند. با این همه سد، که مردان در برابر رسیدن به زنان تجربه می کنند چه کسی مایل نیست به لحظات کوتاه و لذت های لحظه ایی که پورنوگرافی ایجاد می کند پناه نبرد؟

وقتی که پورنوگرافی بدون هیچ دردسری، بدنِ لخت و بی دفاع  زنان را در برابر مردان قرار می دهد، پورنوگرافی که توام با توهین و خشونت و بی احترامی به زنهاست، در حقیقت پاسخ به حس انتقامِ مردانی است که به زن دلخواه شان نمی توانستند دست بیابند.

اما در کنار این نوع پورنوگرافی، یک مدل دیگر هم وجود دارد که از نوع مثبت است. پورنوگرافی که بدن لخت زن را زیبا و کامل جلوه می دهد. چرا مردان به تصاویر زیبا و بی نقص زنانی که با لبخند و با تمنا به آنها چشم دوخته اند زل می زنند؟ چون به دنبال یک زن ایده ال و کامل در زندگی هستند که با زنی که کنار دست شان نشسته است فرق دارد. به دنبال زن خدای گونه ایی هستند که آرزوهای خود را در آن تجسم کنند. سینه مردان ستبر می شود وقتی می توانند تخیل کنند که زن لطیف، زیبا و با شکوه در خیال شان، آنها را می پسندد.

زنان درون پورنوگرافی ایده آلیستی، با انتخاب و تایید مردان، احساسات سرکوب شده مردان را ترمیم می کنند. با این وجود، پورنوگرافی نوع مثبت هم، زن را یک وسیله و شی جنسی تصور می کنند.

پست های مرتبط

صمیمیت جنسی

عشق سیال

این نگاه دوگانه بی احترامی و توهین در برخورد همه انسانها با افراد دیگر وجود دارد. رفتاری که در علم روانشناسی با عنوان «جداسازی» یاد می کنیم . وقتی که ما نتوانیم ظرفیت های روحی و عاطفی یک فرد دیگر را تحمل کنیم به کلی گویی و دادن نظری عمومی بسنده می کنیم. آدمها در این شرائط یا بد خواهند بود یا خوب. تحت این نوع شرائط، ما شاید به این نتیجه خطرناک برسیم که مثلا « مردها پست فطرت و نامرد هستند» یا « زنها همه شان خراب هستند».

روانشناسی برای ترمیم این نوع دوگانه دیدن و شکاف در برداشت از زنان، راه حلی ارائه می دهد که از آن با عنوان « پذیرش و درهم آمیزی» یاد می کند. تلاش روانشناس در این نهفته است تا تصویر واقعی و همه جانبه از پدیده ها ارائه دهد و اجازه ندهد مدام در جبههِ بت سازی یا توهین زنان در جا بزنیم. تعریف و تصویر واقعی بدن زن، آمیزه ایی از اندازه ها و پیچ و تاب معمولی است. زنان صورت شان چین و چروک دارد. زنان گاهی بداخلاق می شوند. گاهی دست رد به سینه تمایلات مردان می زنند. بهترین و سالم ترین برداشت از زنان، پذیرفتن زیبایی ها و ناکامل بودن شان به صورت همزمان است.

منابع :

۴.۷ ۳ رای ها
رأی دهی به مقاله
* درود بر شما که با حمایت خود و دعوت دیگران به مطالعه این مطلب و دیگر مطالبم، به من انگیزه می دهید. لطفا در کامنت ها و مباحثات شرکت کنید و پرسشگر باشید. جهت مشاوره تلفنی یا حضوری با شماره ۰۹۳۵۵۷۵۸۳۵۸ در تلگرام یا ایمو هماهنگ نمایید. همچنین می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۷۲۸۷۱۲ تماس بگیرید. *

0 نظر
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها