دانشنامه روانشناسی مردمی
علیرضا نوربخش (مشاور بالینی)

افسردگی مالیخولیایی

یکی از علائم مشخصه افسردگی مالیخولیایی از دست دادن توانایی احساس لذت است

افسردگی مالیخولیایی

مالیخولیا (μελαγχολία)، به معنی اندوه، نوعی افسردگی است که مهم‌ترین ویژگی آن بی‌لذتی همراه با کندی روانی-حرکتی، بی‌اشتهایی، احساس گناه و بی انگیزگی است.

افسردگی مالیخولیایی زمانی خود به عنوان یک بیماری روانی در نظر گرفته می شد، اما اکنون زیر گروهی از اختلال افسردگی اساسی (MDD) است. افسردگی مالیخولیایی می تواند زندگی شخصی و کاری یک فرد را به شدت تحت تاثیر قرار دهد. افسردگی مالیخولیایی دارای علائمی است که می توانند با MDD مشترک باشند و همچنین از علائمی مختص به خود برخوردار است. در ادامه با برخی از این نشانه ها بیشتر آشنا می شویم.

۱- از دست دادن شادی

یکی از علائم مشخصه افسردگی مالیخولیایی از دست دادن توانایی احساس لذت است، به این معنی که حتی خبرهای بسیار خوب نیز موجب لبخند زدن فرد نمی شوند. به رغم فراوانی موارد مثبت در اطراف بیمار، وی همچنان هیچ احساسی ندارد. در حقیقت، از دست دادن شادی و لذت در همه یا بیشتر فعالیت های روزانه یک نشانگر عمده محسوب می شود. رویدادهایی که تا پیش از این منتظر آنها بود، به عنوان مثال، برگزاری یک کنسرت سالیانه یا جشن تولد یکی از دوستان دیگر برای فرد مبتلا به افسردگی مالیخولیایی جذابیتی ندارند. اساسا، وی دیگر نگاهی به آینده و روزهای خود ندارد و حتی یک روز خوب نیز لرزشی در احساس سودازدگی شما ایجاد نمی کند.

افسردگی مالیخولیایی۲- صبح های مشکل و عذاب آور

این افراد به شدت سحرخیز هستند و صبح‌های خیلی زود بیدار می‌شوند. افراد مبتلا به افسردگی مالیخولیایی اغلب بدترین احساس ممکن را هنگام صبح دارند، که می تواند بیدار شدن از خواب و آغاز روز را برای آنها دشوار سازد.
این نوع از افسردگی می تواند در خواب فرد اختلال ایجاد کند، که به نوبه خود می تواند موجب انواع مختلفی از مشکلات سلامت، از خطر ابتلا به بیماری قلبی تا کاهش توانایی مدیریت استرس شود.

۳- احساس گناه شدید

احساس گناه شدید با افسردگی مالیخولیایی پیوند خورده است. اگر چه این احساسات گناه به طور معمول در واکنش به یک رخداد یا وضعیت شکل می گیرند، اما شدت احساس گناه ابراز شده با آن چه رخ داده است، مرتبط نیست. این به معنای آن است که احساس گناه ممکن است به واسطه چیزهایی که در گذشته دور رخ داده اند و پیش از این برطرف شده یا مساله ای جزئی بوده اند، شکل بگیرد و فرد را از انجام فعالیتی که لذت می برد به واسطه هراس از ایجاد ناراحتی برای فردی دیگر، باز دارد. این احساس گناه می تواند روح خلاق فرد را نیز سرکوب کند.

۴- غم بی اساس

با افسردگی مالیخولیایی، نه تنها احساس شادی و لذت را از دست می دهید، بلکه همواره با احساس غم بدون دلیلی واقعی و مشخص مواجه می شوید.
غم و اندوه مزمن یکی از تعاریف مالیخولیا است. آنهایی که از بیرون شاهد وضعیت شما هستند ممکن است بگویند به نظر می رسد ابری سیاه شما را دنبال می کند، زیرا به احتمال زیاد لبخندی بر لب ندارید و همواره حالتی غم انگیز و افسرده دارید.

پست های مرتبط

۵- کمبود انرژی

افراد مبتلا به افسردگی مالیخولیایی اغلب با کمبود انرژی مواجه هستند و در حفظ تمرکز مشکل دارند. با این وجود، سطوح انرژی و خلق و خو به تغییرات روزانه بستگی دارند، به این معنا که می توانند در روزی دیگر بهبود یابند.

۶- کاهش وزن

جدا از علائم روانی، فرد مبتلا به افسردگی مالیخولیایی می تواند کاهش وزن چشمگیر را تجربه کند. این می تواند با مصرف غذای بسیار کم همراه باشد. از دیگر نشانگرهای جسمانی افسردگی مالیخولیایی می توان به شکل گیری عاداتی که تا پیش از این وجود نداشتند، به عنوان مثال، تکان دادن پا اشاره کرد.

شدیدترین حالت افسردگی مالیخولیایی :

در این نوع افسردگی با توجه به شدتش احتمال این که فرد دست به اقدامی علیه خود بزند، زیاد است. هر چند ممکن است بیماری آنقدر شدید باشد که بیمار توان و حال انجام چنین کاری را هم نداشته باشد. زمانی که این بیماری شدت می‌گیرد فرد در واقعیت‌سنجی و قضاوت دچار مشکل می‌شود و ممکن است باورهای نادرستی درباره خود و دیگران پیدا کند. حتی این احتمال وجود دارد که دچار توهم شود و صداهایی بشنود که دیگران نمی‌شنوند. ماهیت این صداها تخریبی است و گفته می‌شود «افسردگی سایکوتیک» بروز کرده است. به بیان دیگر، علائم سایکوز هم به آن اضافه شده است.

درمان : 

افسردگی مالیخولیایی را می توان با استفاده از داروهای ضد افسردگی(SSRI) کنترل کرد. روان درمانی به همراه دارو درمانی موثرترین روش درمانی است.

منبع : http://www.healthline.com/health/depression

پرسشنامه آنلاین سنجش افسردگی

۰ ۰ رای ها
رأی دهی به مقاله
* درود بر شما که با حمایت خود و دعوت دیگران به مطالعه این مطلب و دیگر مطالبم، به من انگیزه می دهید. لطفا در کامنت ها و مباحثات شرکت کنید و پرسشگر باشید. جهت مشاوره تلفنی یا حضوری با شماره ۰۹۳۵۵۷۵۸۳۵۸ در تلگرام یا ایمو هماهنگ نمایید. همچنین می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۷۲۸۷۱۲ تماس بگیرید. *

1 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
Abass Jahangiri-zz
۱۳۹۶/۰۴/۰۴ ۰۹:۴۶

وقتی جوانان تا صبح فکر می کنند و روزها از روی خجالت درباره پول خواستن ار والدین، خود را در اطاقی حبس می کنند . از روشنایی و دیده شدن بدشان می اید . فقط فیلم بکش بکش را دوست دارند از فیلم شاد لذت نمی برند، به دنبال مطلب غم انگیزی هستند که گریه کنند. نه در بیرون امنیت و ارامش دارند نه در درون . داشتن شغل و شوهر یک ارزوی دست نیافتی است. دیگر نه علاقه ای به مهمانی رفتن دارند نه پیش مهمان می ایند. همیشه بدترین لباس خود را می پوشند علاقه ای به شانه کردن موی خود ندارند. انقدر ماشین و موتور را تند می رانند که فکر می کنی قصد خود کشی دارند . به جای یک قلیان ۱۹ قلیان انهم پشت سر هم می کشند . در جوانی چهره ۲۰ سال پیر تر دارند . نفرین بر من که باعث بدنیا امدن انها، شدم.